Μπακλαβάς με μέλι δάσους ΦΙΝΟ

Είδος: Γιορτινό γλύκισμα
Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 50-60 λεπτά
Έτοιμο σε: 5 ώρες
Ποσότητα: 20-25 κομμάτια

Υλικά:
Για τον μπακλαβά

500 γρ. φύλλο Βηρυτού
450 γρ. καρυδόψιχα
140 γρ. φρυγανιά τριμμένη
60 γρ. ζάχαρη
1 ½ κουταλιές της σούπας κανέλα
½ κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο
1 κάψουλα βανιλλίνης
280 ml. σπορέλαιο
80 ml. βούτυρο αγελάδος
μοσχοκάρφια

Για το σιρόπι
470 γρ. μέλι δάσους ΦΙΝΟ
50 ml. νερό
1 ξύλο κανέλας
μισό λεμόνι

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C. Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε την καρυδόψιχα, τη φρυγανιά, τα μπαχαρικά και τη ζάχαρη. Λιώνουμε σε ένα κατσαρολάκι το βούτυρο. Χρησιμοποιούμε ένα μέτριο ταψί, κρατάμε στην άκρη 4 φύλλα για το τελείωμα του μπακλαβά, ξεκινάμε στρώνοντας 5 φύλλα στο ταψί, τα οποία βουτυρώνουμε καλά και πασπαλίζουμε με γέμιση όλη την επιφάνεια, κατόπιν καλύπτουμε με ένα φύλλο το οποίο διπλώνουμε στην μέση και συνεχίζουμε με την γέμιση και το διπλωμένο φύλλο εναλλάξ μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Καλύπτουμε με τα 4 φύλλα, τα οποία βουτυρώνουμε, κλείνουμε τις άκρες και χαράζουμε σε μπακλαβαδωτά κομμάτια. Τοποθετούμε ένα μοσχοκάρφι πάνω σε κάθε κομμάτι. Καίμε το σπορέλαιο και περιχύνουμε τον μπακλαβά. Ψήνουμε στους 180°C για 50 λεπτά, περίπου. Όσο ψήνεται ο μπακλαβάς ετοιμάζουμε το σιρόπι, βράζοντας τα υλικά για μερικά λεπτά. Μόλις βγει καυτός ο μπακλαβάς τον περιχύνουμε με σιρόπι, κουταλιά κουταλιά. Αφήνουμε 4-5 ώρες μέχρι να «δέσει» ο μπακλαβάς και σερβίρουμε.

Tips:
• Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εκτός από καρύδι, ψιλοκομμένο αμύγδαλο με την φλούδα, φυστίκι και σουσάμι, σε ανάλογες ποσότητες.
• Μπορείτε να αντικαταστήσετε το σπορέλαιο με βούτυρο ή ελαιόλαδο.

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more info

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close