
Κέϊκ με μήλο & μέλι
ΧΡΟΝΟΣ: 120’, ΜΕΡΙΔΕΣ: 10, ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 3
ΥΛΙΚΑ
Για το κέικ
- 3 μεγάλα αυγά
- Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- ¾ φλ. μέλι Αττική
- ½ φλ. ζάχαρη
- ¼ φλ. καστανή ζάχαρη
- 1 ¼ φλ. ελαιόλαδο
- 1 ½ κ.σ. βανίλια
- 1 κ.σ. baking powder
- 1 κ.σ. μαγειρική σόδα
- ¾ κ.γ. αλάτι
- ½ κ.γ. γαρύφαλλο σκόνη
- 4 μήλα, καθαρισμένα και τριμμένα (λεμόνι για να μην μαυρίσουν)
Για το γλάσο
- 1 φλ. & 3 κ.σ. ζάχαρη άχνη
- 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
- 1 κ.σ. μέλι Αττική
- ½ κ.γ. υγρή βανίλια
- 2 πορτοκάλια, ξύσμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για το κεικ
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C.
- Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε τα αυγά μέχρι να γίνουν ένα ρευστό μίγμα.
- Προσθέτουμε το μέλι, τη λευκή ζάχαρη, την καστανή ζάχαρη, το λάδι και τη βανίλια.
- Σε ένα άλλο μπολ μεσαίου μεγέθους, βάζουμε το αλεύρι, το baking powder, τη μαγειρική σόδα, την κανέλα, το αλάτι και το μίγμα μπαχαρικών.
- Ρίχνουμε το στερεό μίγμα αλευριού στο ρευστό μίγμα και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μίγμα. Προσθέτουμε τα τριμμένα μήλα.
- Ψεκάζουμε τη φόρμα του κέικ με σπρέι μαγειρικής, φροντίζοντας να πάει ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια.
- Ρίχνουμε το μίγμα στη φόρμα του κέικ, προσέχοντας το μίγμα να καλύπτει τα ¾ της φόρμας, για να μη χυθεί έξω από τα τοιχώματά της.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 75 με 90 λεπτά. Μόλις οι άκρες του αρχίσουν να ροδίζουν και η επιφάνειά του αποκτήσει ένα σκούρο χρώμα, τσιμπάμε το κέικ με μία οδοντογλυφίδα για να δούμε αν έχει ψηθεί και στο εσωτερικό του. Αν αντιληφθούμε ότι έχει ψηθεί και εσωτερικά, είναι έτοιμο και μπορούμε να το βγάλουμε από τον φούρνο.
- Αφήνουμε το κέικ έξω από τον φούρνο για 10 λεπτά. Όταν το βγάλουμε από τη φόρμα το αφήνουμε να κρυώσει. Διακοσμούμε το κέικ την ημέρα που θα το σερβίρουμε.
- Πασπαλίζουμε ομοιόμορφα το κέικ με 3 κ.σ. ζάχαρη άχνη.
Για το γλάσο
Προσθέτουμε όλα τα υλικά του γλάσου σε ένα μικρό σκεύος. Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι το μίγμα να πήξει και να γίνει ενιαίο.
Αν θέλουμε το γλάσο μας να γίνει πιο πηχτό, προσθέτουμε επιπλέον άχνη ζάχαρη.
Περιχύνουμε το κέικ μας με το γλάσο και το αφήνουμε να τρέξει στα πλαϊνά. Το αφήνουμε να κρυώσει για 30-60 λεπτά και σερβίρουμε. Πασπαλίζουμε με το ξύσμα πορτοκαλιού.