Διδακτορικές διατριβές με το μέλι:

  • Διδακτορική Διατριβή Φαρμακευτικό Τμήμα Αθήνα (2005): «Μελέτη χημικών συστατικών και βιολογικών δράσεων μελιού, βασιλικού πολτού, πρόπολης, μελιττοφόρων φυτών» (επιβλέπουσα Καθ. Ι Χήνου)
  • Διδακτορική Διατριβή Ιατρική Σχολή, Παν/μίου Ιωαννίνων (2007): «Ο ρόλος της δέσμευσης των ιόντων σιδήρου στον μηχανισμό προστατευτικής δράσης των φλαβονοειδων σε κύτταρα που εκτίθενται σε οξειδωτικό στρες» (επιβλέπων Καθ. Δ. Γαλάρης)
  • Διδακτορική Διατριβή Σχολή Θετικών Επιστημών, Τμήμα Βιολογίας, ΑΠΘ (2008): «Μελισσοπαλυνολογική ανάλυση θυμαρίσιου μελιού περιοχών της Ελλάδας» (επιβλέπων καθ. Ε. Ελευθερίου)
  • Διδακτορική Διατριβή, Σχολή Θετικών Επιστημών, Τμήμα Χημείας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (2014) «Διαφοροποίηση της γεωγραφικής και βοτανικής προέλευσης ελληνικών δειγμάτων μελιού με τη βοήθεια ενόργανης χημικής και στατιστικής ανάλυσης»  (επιβλέπων καθ. Μ. Κοντομηνάς)

Τίτλοι μεταπτυχιακής ειδίκευσης (masters):

  • ΔΙΧΗΝΕΤ, Χημικού Τμήματος, Παν/μίου Αθηνών (Δεκέμβριος 2004): «Προϊόντα Κυψέλης» (επιβλέπουσα Καθ. Ι Χήνου)
  • Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Ειδίκευσης master (Οκτώβριος 2005): «Μελέτη πτητικών χημικών συστατικών και βιολογικών δράσεων δειγμάτων Ελληνικής Πρόπολης και Ελληνικών μελιών» (επιβλέπουσα Καθ. Ι Χήνου)
  • Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Ειδίκευσης master (2013) «Μελέτη χημικής σύστασης επιλεγμένων δειγμάτων Ελληνικών μελιών και Βασιλικού Πολτού» (επιβλέπουσα Καθ. Ι Χήνου)

 Μέλι: ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια

  • Σ. Καραμπουρνιώτη, «Νέες μέθοδοι ανάλυσης του μελιού. Πως επηρεάζονται οι αγορανομικές διατάξεις. Η μελισσοκομία σήμερα και οι προοπτικές της», Πάτρα 10-11/1/ 1998
  • Σ. Καραμπουρνιώτη, «Το Ελληνικό θυμαρίσιο μέλι», 4ο Πανελλήνιο Μελισσοκομικό Συνέδριο, Καλαμπάκα, 26-28/11/ 1999
  • Σ. Πάση, N. Αληγιάννης, Α. Λ. Σκαλτσούνης,I. Χήνου, «Χημική ανάλυση και αντιμικροβιακή δραστικότητα τριών ελληνικών μελιών – Φάσμα της γύρης», 48ο Ετήσιο Συνέδριο, Ερευνητική Εταιρεία Φαρμακευτικών Φυτών – 6ο Διεθνές Συνέδριο Εθνοφαρμακολογίας του ομίλου ISE, Ζυρίχη, Ελβετία, 4-7/9/2000
  • Ε. Χήνου, N. Αληγιάννης, Σ. Καραμπουρνιώτη, Α. Λ. Σκαλτσούνης, I. Χήνου, «Αντιμικροβιακή δραστικότητα in vitro των ελληνικών θυμαρίσιων μελιών», 12ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νόσων, Μιλάνο, Ιταλία, 24-27 Απριλίου 2002
  • Ι. Χήνου, «Χημική ανάλυση της βιολογικής δραστικότητας των ελληνικών μελιών», 3ο Διεθνές Συμπόσιο Χρωματογραφίας Φυσικών Προϊόντων. Εφαρμογή των μεθόδων της χρωματογραφίας στη φυτοχημική και βιοϊατρική ανάλυση, Λούμπλιν – Καζιμίερζ Ντόλνι, Πολωνία, 12-15 Ιουνίου, 2002
  • E. Μέλλιου, Σ. Πάση, E. Στρατής, N. Αληγιάννης, Σ. Καραμπουρνιώτη, I. Χήνου, «Χημικά συστατικά της βιολογικής δραστικότητας των ελληνικών μελιών», Γαλλόφωνη Ένωση Εκπαίδευσης και Έρευνας στη Φαρμακογνωσία (AFERP) Ημέρες AFERP, «Αίθουσα Δρακόπουλου», Πανεπιστήμιο Αθηνών, Aθήνα, 19-21 Σεπτεμβρίου 2002
  • Ι. Χήνου, Σ. Καραμπουρνιώτη, «Χημικές αναλύσεις Ελληνικών μελιών. Βιολογικές δράσεις», 1ο Επιστημονικό Συνέδριο Μελισσοκομίας – Τα Επιτεύγματα και οι προοπτικές της Μελισσοκομικής Έρευνας στην Ελλάδα. Αθήνα 29/11-1/12/2002
  • Σ. Καραμπουρνιώτη, «Προσδιορισμός της νοθείας με εισαγόμενο μέλι μέσω της γυρεολογικής ανάλυσης», 1ο Επιστημονικό Συνέδριο Μελισσοκομίας-Σηροτροφίας, Αθήνα, 30/11-2/12/2002
  • Α. Θρασυβούλου, Χ. Τανανάκη, Ι. Μανίκης, Σ. Καραμπουρνιώτη, «Η ταυτότητα του Ελληνικού μελιού», 1ο Επιστημονικό Συνέδριο Μελισσοκομίας-Σηροτροφίας, Αθήνα, 30/11-2/12/2002
  • Ι. Χήνου, Σ. Καραμπουρνιώτη, «Χημικές αναλύσεις Ελληνικών μελιών-Βιολoγικές δράσεις», 1ο Επιστημονικό Συνέδριο Μελισσοκομίας-Σηροτροφίας, Αθήνα, 30/11-2/12/2002
  • Χ. Τανανάκη, Σ. Καραμπουρνιώτη, Α. Θρασυβούλου, «Καθορισμός της γεωγραφικής προέλευσης του ελληνικού και τούρκικου πευκόμελου μέσω GC-MS και ανάλυση γύρης», Διεθνές Συνέδριο Μελισσοκομίας, Σλοβενία, 26-29/8/2003
  • Ε. Μέλλιου, Κ. Γκραίκου, Ι. Χήνου, «Χημικοί δείκτες και η αντιμικροβιακή δραστικότητα των ελληνικών μελιών», 3οΔιεθνές Συμπόσιο Φυσικών Φαρμάκων, Νάπολη, Ιταλία, 2-4 Οκτωβρίου 2003
  • Σ. Καραμπουρνιώτη, Λ. Κατουμάς, «Η ποιότητα του ελληνικού μελιού», 3ο Συμπόσιο ασφάλεια προϊόντος, ποιότητα και ανταγωνιστικότητα στις επιχειρήσεις τροφίμων, Αθήνα, 6-8/11/2003
  • Ι. Χήνου, «Χημικά συστατικά-Βιολογικές δράσεις Μελιών, Πρόπολης και Βασιλικού Πολτού Ελληνικής προέλευσης», 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μελισσοθεραπείας, 28 Φεβρουαρίου 2004
  • Ε. Μελίδου, E. Μέλλιου, Σ. Καραμπουρνιώτη, Δ. Γάλαρης, I. Χήνου, «Βιολογική δραστικότητα των ελληνικών μελιών», Διεθνές Συνέδριο «Παραδοσιακή Μεσογειακή Διατροφή: Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον», 21-23 Απριλίου 2004
  • Σ. Καραμπουρνιώτη, «Επιβάρυνση του μελιού με αντιβιοτικά», 2ο Επιστημονικό Συνέδριο Μελισσοκομίας-Σηροτροφίας, Αθήνα, 19-21/6/2004
  • Ι. Χήνου, «Χημικές Αναλύσεις Ελληνικών Μελισσοκομικών Προϊόντων. Βιολογικές δράσεις» Συνέδριο Pharma-Point, Θεσσαλονίκη 23-25/10/2004
  • Ι. Χήνου, «Μελέτες Ελληνικών Προϊόντων Μέλισσας», Μελίαμα (Περιοδική έκδοση του Επιστημονικού Κέντρου Μελισσοθεραπείας), σελ. 21-30, Φθινόπωρο-Χειμώνας 2004-2005
  • Α. Τσιαπάρα, Ε. Μέλλιου, Ι. Χήνου, Π. Μουτσάτσου, «Μελέτη της βιολογικής δράσης στο μαστό και στο ενδομήτριο βασιλικού πολτού, πρόπολης και μελιών της Ελληνικής χλωρίδας» Ιατρικό συνέδριο, Αθήνα, 2005
  • Σ. Καραμπουρνιώτη, «Μελισσοκομικά φυτά της Ελλάδας», 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μελισσοθεραπείας, Αθήνα, 2/4/ 2005
  • Α. Τσιαπάρα, E. Μέλλιου, Ι. Χήνου, P. Μουτσάτου, «Βιολογική δραστικότητα του βασιλικού πολτού και των μελιών της ελληνικής χλωρίδας», 1η Ευρωπαϊκή Δράση COST: Δάση, Δέντρα και Υγεία και Ευεξία του Ανθρώπου, Συνέδριο E39, Συνεδριακό Κέντρο Helexpo, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα, 13-15 Οκτωβρίου 2005
  • Ι. Χήνου, «Χημική ανάλυση και βιολογική δραστικότητα των ελληνικών μελισσοκομικών προϊόντων (μέλια, πρόπολη και βασιλικός πολτός). Ιστορία και νέες προοπτικές της Φυτοθεραπείας – ο ρόλος της αρχαίας παράδοσης στη σύγχρονη εποχή», Φουνσάλ, Μαδέρα (Πορτογαλία) , 1-5 Νοεμβρίου 2005
  • Ι. Χήνου, «Xημική Σύσταση Ποικιλιών Ελληνικών Μελιών- Αντιμικροβιακές Δράσεις», Συνάντηση Τύπου, King George Hotel, Αθήνα, 21 Φεβρουαρίου 2006
  • Ι. Χήνου, A. Τσιαπάρα, E. Μέλλιου, K. Γκραίκου, Π. Μουτσάστου, «Χημική ανάλυση των αντιμικροβιακών χημειο-προληπτικών ιδιοτήτων των ελληνικών μελιών», 4ο Διεθνές Συνέδριο Φυσικών Προϊόντων του ISDNP, Λεσίν, Ελβετία, 28-31 Μαΐου 2006
  • Ι. Χήνου, «Χημικά συστατικά και βιοδραστικότητα των μελιών, της πρόπολης και του βασιλικού πολτού ελληνικής προέλευσης», Τμήμα Οργανικής Χημείας του Πανεπιστημίου Σόφιας, Βουλγαρία, 31 Μάϊου 2006
  • Ι. Χήνου, «Χημικά συστατικά βιολογικές δράσεις θυμαρίσιων μελιών» Ελληνική Εταιρεία Εθνοφαρμακολογίας, Άνδρος, 3-4 Ιουνίου 2006 (Αφιέρωμα στα θυμάρια)
  • Α. Τσιαπάρα, Ε. Μέλλιου, Ι. Χήνου, Ρ. Μουτσάτσου, «Τα εκχυλίσματα του ελληνικού μελιού παρουσιάζουν χημειο-προληπτικές ιδιότητες», Apimedica 2006, 1ο Διεθνές Φόρουμ Μελισσοθεραπείας, Ledra Marriott, Αθήνα, 12-15/10/2006
  • Ι. Χήνου, «Χημική σύσταση Ελληνικού μελιού – Ευεργετικές Βιολογικές δράσεις», Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Μελιού και Λοιπών Προϊόντων Κυψέλης – Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθήνα 13/11/2006, Θεσσαλονίκη 15/12/2006
  • Σ. Καραμπουρνιώτη, Α.  Θρασυβούλου, Ε.Π. Ελευθερίου, «Προσδιορισμός της γεωγραφικής προέλευσης του ελληνικού θυμαρίσιου μελιού», 3ο Επιστημονικό Συνέδριο Μελισσοκομίας-Σηροτροφίας, Θεσσαλονίκη, 13-15/4/ 2007
  • Σ. Καραμπουρνιώτη, ΕΠ. Ελευθερίου, Α. Θρασυβούλου, Κ. Φασσέας, «Πολυμορφισμός γυρεοκόκκων του φυτού Thymus capitatus (Lamiaceae) τριών μελισσοκομικών περιοχών της Ελλάδας», Πανελλήνιο Συνέδριο Ελληνικής Οικολογικής Εταιρείας, Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας, Ελληνικής Ζωολογικής Εταιρείας, Ελληνικής Φυκολογικής Εταιρείας: «Σύγχρονες Τάσεις της Έρευνας στην Οικολογία», Βόλος, 9-12 Οκτωβρίου 2008
  • Α. Τσιαπάρα, M. Jaakkola, Ι. Χήνου, K. Γκραίκου, T. Tolonen, V. Virtanen, Π. Μουτσάτσου, «Βιοδραστικότητα των εκχυλισμάτων του ελληνικού μελιού στα κύτταρα καρκίνου του μαστού (MCF-7), καρκίνου του προστάτη (PC-3) και καρκίνου του ενδομητρίου (Ishikawa): ανάλυση του προφίλ των εκχυλισμάτων», Food Chemistry (Χημεία Τροφίμων) 116 (3), σελ. 702-708, 2009
  • Α. Θρασυβούλου, Π. Γώτσιου, Χ. Τανανάκη, Μ. Δήμου, Σ. Καραμπουρνιώτη, «Πρόταση για Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης για τα Κρητικά μέλια», 2ο Παγκρήτιο Συνέδριο, Ιεράπετρα, 21-22 Οκτωβρίου 2010
  • Ε. Μέλλιου και I. Χήνου,«Χημικά συστατικά επιλεγμένων ελληνικών μελιών με αντιμικροβιακή δραστικότητα» Food Chemistry 129 (2), σελ. 284-290, 2011
  • F. Aboud, Π. Γώτσιου, Σ. Καραµπουρνιώτη, Π. Κεφάλας, «Φλαβονοειδή σε ελληνικά μέλια-Ποιοτική και ποσοτική διακύµανση µεταξύ πευκόµελων διαφορετικών γεωγραφικών περιοχών της Ελλάδας», Ημερίδα Μελισσοκομίας με θέμα «Τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις στη μελισσοκομία στην Ελλάδα και διεθνώς», Αθήνα, 2/5/2011
  • Ι. Χήνου, Α. Τσιαπάρα, Χρ. Αθανασοπούλου, Κ. Γκραίκου, Π. Μουτσάτσου, «Αντιμικροβιακές και χημειο- προληπτικές ιδιότητες του ελληνικού θυμαρίσιου μελιού»,8ο Διεθνές Συνέδριο Φυσικών Προϊόντων, Λούμπλιν, Πολωνία,17-20 Μαΐου 2011
  • Ι. Χήνου, «Ελληνικά μέλια – νεώτερα επιστημονικά δεδομένα»,  3ο Φεστιβάλ ελληνικού Μελιού και προϊόντων μέλισσας, Πειραιάς, 3 Δεκεμβρίου 2011 (12:20 μμ)
  • Ι. Χήνου, «Βιοποικιλότητα της ελληνικής χλωρίδας. Μελισσοκομικά προϊόντα – Χημική ανάλυση και βιοδραστικότητα – Μια φαρμακογνωστική προσέγγιση», ΕΙΕ, 13 Ιανουαρίου2012, 14:00 μμ
  • Χρ. Αθανασοπούλου, Χ. Δαμιανάκος,K. Γκραίκου, E. Λαμπρινέα, Κ. Ισραηλίδης, I. Χήνου, «Φυσικοχημικό προφίλ επιλεγμένων ελληνικών μελιών – Βιολογική δραστικότητα», 8η Συνάντηση των AFERP, ASP, GA, PSE και SIF, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ, 28 Ιουλίου – 2 Αυγούστου 2012
  • Π. Γώτσιου, Σ. Καραμπουρνιώτη, Μ. Δήμου, Α. Θρασυβούλου, «Mικροσκοπικά χαρακτηριστικά του πευκοθυμαρόμελου Κρήτης και του Πευκόμελου Κρήτης», Μελισσοκομική Επιθεώρηση 27(1): 25-27, 2013
  • Π. Γκότσιου, Μ. Δήμου, Σ. Καραμπουρνιώτη, «Βοτανική προέλευση των κύριων τύπων ελληνικού μελιού», 3η Διεθνής Επιτροπή Μελιού, Εργαστήριο Μελισσοπαλυνολογίας, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα, 10-11 Απριλίου 2013
  • I. Χήνου,«Ελληνικά μελισσοκομικά προϊόντα (μέλια, βασιλικός πολτός, πρόπολη και γύρη): Χημική ανάλυση και βιολογική δραστικότητα», Διάλεξη στους φοιτητές επιπέδου BsC και Diploma, Πανεπιστήμιο Μάλτας, Ινστιτούτο Συστημάτων της Γης, Msida, Μάλτα, 15η Οκτωβρίου 2013
  • Ε. Σπηλιώτη,I. Χήνου, K. Γκραίκου, Π. Μουτσάτσου, «Χημική ανάλυση των ελληνικών θυμαρίσιων μελιών – Βιολογική δραστικότητα», J. Br Nutr – θα υποβληθεί για δημοσίευση 2013
  • E. Σπηλιώτη, M. Jaakkola, T. Tolonen, V. Virtanen,I. Χήνου, E. Κάσση, Π. Μουτσάτσου, «Σύνθεση φαινολικών οξέων, αντιαθερογενητικές και αντικαρκινικές δυνατότητες των ελληνικών μελιών που προέρχονται από διάφορες περιοχές της Ελλάδας» – θα υποβληθεί για δημοσίευση 2013
  • Χρ. Αθανασοπούλου, H. Δαμιανάκος, E. Σπηλιώτη, K. Γκραίκου, E. Λαμπρινέα, Κ. Ισραηλίδης, Π. Μουτσάτσου,I.Χήνου, «Χημική ανάλυση και βιολογική δραστικότητα επιλεγμένων εμπορικών μελιών» – θα υποβληθεί για δημοσίευση 2013
  • Κ. Γκραίκου, Χ. Δαμιανάκος, Σ. Καραμπουρνιώτη, Ι. Χήνου, «Χημικό προφίλ των πτητικών συστατικών 12 αντιπροσωπευτικών ελληνικών μελιών – βιολογική δραστικότητα», ISEO, Κωνσταντινούπολη, Τουρκία, 07-09/2014
  • Σ. Καραμπουρνιώτη, Σ. Σκαρέας, Ν. Γρηγοριάδου, Χ. Σπυριδάκη, «Παράγοντες κινδύνου στο μέλι και προληπτικά μέτρα ελέγχου», 3ο Επιστημονικό Συνέδριο Μελισσοκομίας, Αθήνα, 14-16/11/2014
  • Π. Γκότσιου, Μ. Δήμου, Α. Θρασυβούλου, H. Heigl, R. Moosbeckhofer (Αυστρία), J. Atanassova (Βουλγαρία), D. Bubalo (Κροατία), K. Bohm, E. Etzold, B. Lichtenberg-Kraag, N. Raum von der Ohe K. (Γερμανία), Σ. Καραμπουρνιώτη, Γ. Μοσχίδης (Ελλάδα), C. Guinet, P. Beaune (Γαλλία), E. Bucher, F. Corvucci, P. Ferazzi, F. Grillenzoni (Ιταλία), D. Teper (Πολωνία), E. Zubova (Ρωσία), A. Kandolf (Σλοβενία); M. Boi, A. Manzanares, M.C. Seijo (Ισπανία); K. Bieri (Ελβετία), T. Dastan (Τουρκία), «Πώς αντιμετωπίζουμε ορισμένους περιορισμούς της µελισσοπαλυνολογικής ανάλυσης για τον καθορισμό της βοτανικής προέλευσης του μελιού», 44ο Διεθνές Μελισσοκομικό Συνέδριο APIMONDIA, Ντέτζον, Ν. Κορέα, 15-20 Σεπτεμβρίου 2015

 Δημοσιεύσεις για το μέλι

  • Ν. Δρίμτζιας, Σ. Καραμπουρνιώτη (1995) «Χαρακτηριστικά του ελληνικού θυμαρίσιου μελιού», Apiacta, 30: 33-39
  • Σ. Καραμπουρνιώτη, Ν. Δρίμτζιας (1997) «Ορισμένα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά των ελληνικών μονοανθικών μελιών», Apiacta 32: 44-50
  • Σ. Καραμπουρνιώτη (2000) «Μικροσκοπική ανάλυση μονοποικιλιακών ελληνικών μελιών», Apiacta, 35: 49-56
  • Σ. Καραμπουρνιώτη, Π. Ζερβαλάκη (2001) «Η επίδραση της θέρμανσης στην HMF και την ιμβερτάση του μελιού», Apiacta, 37: 177-182
  • L. Persano Oddo, R. Piro, E. Bruneau, C. Guyot-Declerck, T. Ivanov, J. Piskulova, C. Flamini, J. Lheritier, M. Morlot, H. Russmann, W. Von Der Ohe, K. Von der OhE, Π. Γκότσιου, Σ. Καραμπουρνιώτη, Π. Κεφαλάς, Μ. Πασαλόγλου – Κατραλή, Α. Θρασυβούλου, Α. Τσιγουρή, G.L. Marcazzan, M.L. Piana, M.G. Puazza, A.G. Sabatini, J. Kerkvliet, J. Godinho, A. Bentabol, A.O. Valbuena, S. Bogdanov, K. Ruoff (2004) «Κύρια μονοποικιλιακά ελληνικά μέλια», Apidologie 35:S38–S81
  • Σ. Γιαννιώτης, Σ. Σκαλτσή, Σ. Καραμπουρνιώτη (2006) «Η επίδραση της περιεκτικότητας υγρασίας στο ιξώδες του μελιού σε διαφορετικές θερμοκρασίες», Journal of Food Engineering 72: 372-377
  • Σ. Καραμπουρνιώτη, Α. Θρασυβούλου, Ε.Π. Ελευθερίου (2006) «Μοντέλο πρόβλεψης της γεωγραφικής προέλευσης του μελιού από την ίδια πηγή χλωρίδας», Journal of Apicultural Research 45 (3) 117-124
  • Σ. Καραμπουρνιώτη, Ε.Π. Ελευθερίου, Α. Θρασυβούλου, Κ. Φασσέας (2007) «Πολυμορφισμός γύρης θυμαριού (οικογένεια των χειλανθών)», Canadian Journal of Botany 85: 493-500
  • Σ. Καραμπουρνιώτη, Ι. Τσιριπίδης, Α. Θρασυβούλου, Ε.Π. Ελευθερίου (2009) «Μελισσοπαλυνολογικές ιδιότητες ορισμένων θυμαρίσιων μελιών», Journal of Apicultural Research and Bee World 48:91-101
  • Ι.Κ. Καραμπαγιάς, Α. Μπαντέκα, Σ. Κοντάκος, Σ. Καραμπουρνιώτη, Μ.Γ. Κοντομηνάς (2013) «Χαρακτηρισμός και ταξινόμηση ελληνικών πευκόμελων σύμφωνα με τη γεωγραφική τους προέλευση με βάση τα πτητικά συστατικά, τις φυσικοχημικές παραμέτρους και τη χημειομετρία», Food Chemistry 146:548-557
  • Ι.Κ. Καραμπαγιάς, Α.Β. Μπαντέκα, S. Kontakos, Σ. Καραμπουρνιώτη, Μ. Γ. Κοντομηνάς (2014) «Διάκριση των ελληνικών μονοποικιλιακών μελιών με βάση τα βοτανικά τους χαρακτηριστικά χρησιμοποιώντας φυσικοχημικές και χημειομετρικές μεθόδους ανάλυσης», Food Chemistry 165:181-190
  • Ι.Κ. Καραμπαγιάς, Α.Β. Μπαντέκα, Σ. Κοντάκος, Σ. Καραμπουρνιώτη, Μ.Γ. Κοντομηνάς (2014) «Χαρακτηρισμός και ταξινόμηση του θυμαρίσιου μελιού σύμφωνα με τη γεωγραφική του προέλευση με βάση τα πτητικά συστατικά, τις φυσικοχημικές παραμέτρους και τη χημειομετρία», Food Research International 55:363–372
  • Ε. Σπηλιώτη, Μ. Jaakkola, Τ. Tolonen, Μ. Lipponen, V. Virtanen, Ι. Χήνου, Ε. Κασσή, Σ. Καραμπουρνιώτη, Π. Μουτσάτσου (2014) «Σύνθεση φαινολικών οξέων, αντιαθηρογονική και αντικαρκινική δράση των μελιών διαφόρων περιοχών της Ελλάδας», PLOS ONE 9:4 e94860
  • Ε. Κασσή, Ι. Χήνου, Ε. Σπυλιώτη, Α. Τσιαπάρα, Κ. Γκραίκου, Σ. Καραμπουρνιώτη, Μ. Μανουσάκης, Π. Μουτσάτσου (2014) «Το μονοτερπένιο, ένα μοναδικό συστατικό των θυμαρίσιων μελιών, προκαλεί απόπτωση σε καρκινικά κύτταρα του προστάτη μέσω της αναστολής της δραστηριότητας των NF-κB και της έκκρισης IL-6», Phytomedicine, 21(11):1483-9

 Βασιλικός Πολτός: ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια

  • Ι. Χήνου, «Χημική ανάλυση και βιολογική δραστικότητα της πρόπολης και του βασιλικού πολτού ελληνικής προέλευσης», 4ο Διεθνές Συμπόσιο Χρωματογραφίας Φυσικών Προϊόντων. Εφαρμογή των μεθόδων της χρωματογραφίας στη φυτοχημική και βιοϊατρική ανάλυση, Λούμπλιν – Καζιμίερζ Ντόλνι, Πολωνία, 14-17 Ιουνίου 2004
  • Ε. Μέλλιου, I. Χήνου, E. Χήνου, « Αντιμικροβιακή δραστικότητα του ελληνικού βασιλικού πολτού και χημικά συστατικά», 15ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νόσων (ESCCMID), Κοπεγχάγη, Δανία, 2-5 Απριλίου 2005
  • Ε. Μέλλιου, I. Χήνου, «Πρόοδος στη χημική ανάλυση και τη βιοδραστικότητα του βασιλικού πολτού», 53ο Ετήσιο Συνέδριο GA, Φλωρεντία, Ιταλία, 21-25 Αυγούστου 2005
  • Α. Τσιαπάρα, E. Μέλλιου, Ι. Χήνου, Π. Μουτσάτσου, «Βιολογική δραστικότητα του βασιλικού πολτού και των μελιών της ελληνικής χλωρίδας», 1η Ευρωπαϊκή Δράση COST: Δράση, Δέντρα και Υγεία και Ευεξία του Ανθρώπου, Συνέδριο E39, Συνεδριακό Κέντρο Helexpo, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα, 13-15 Οκτωβρίου 2005
  • Ε. Μέλλιου, O. Γκορτζή, E. Πρωτόπαπα , I. Τσακνής, I. Χήνου, «Επαναξιολόγηση της βιοδραστικότητας του βασιλικού πολτού πριν και μετά την περίκλειση στα λιποσώματα, Φυτοθεραπεία – Ο ρόλος της αρχαίας παράδοσης στη σύγχρονη εποχή» Φουνσάλ, Μαδέρα (Πορτογαλία) , 1-4 Νοεμβρίου 2005
  • Ι. Χήνου, «Χημική ανάλυση και βιολογική δραστικότητα των ελληνικών μελισσοκομικών προϊόντων (μέλια, πρόπολη και βασιλικός πολτός). Ιστορία και νέες προοπτικές της Φυτοθεραπείας – Ο ρόλος της αρχαίας παράδοσης στη σύγχρονη εποχή», Φουνσάλ, Μαδέρα (Πορτογαλία) , 1-5 Νοεμβρίου 2005
  • Ε. Μέλλιου, I. Χήνου, «Αντιμικροβιακή δραστικότητα του ελληνικού βασιλικού πολτού και χημικά συστατικά», Κλινική Μικροβιολογία και Λοιμώξεις. 2005, 11, 125.
  • Ι. Χήνου, «Χημική ανάλυση και βιοδραστικότητα του ελληνικού βασιλικού πολτού – Νέα δεδομένα», 5ο Διεθνές Συμπόσιο Χρωματογραφίας Φυσικών Προϊόντων, Λούμπλιν (Πολωνία) 19-22 Ιουνίου 2006
  • Α. Τσιαπάρα, E. Μέλλιου, Ι. Χήνου, Π. Μουτσάτσου, «Ο βασιλικός πολτός ελληνικής προέλευσης ρυθμίζει τη δραστικότητα των οιστρογονικών υποδοχέων των υποτύπων ERA και ERB» Apimedica 2006, 1ο Διεθνές Φόρουμ Μελισσοθεραπείας, Ledra Marriott, Αθήνα, 12-15/10/2006
  • I. Χήνου, «Χημικά συστατικά και βιολογική δραστικότητα του ελληνικού βασιλικού πολτού», Αpimedica 2006, 1ο Διεθνές Φόρουμ Μελισσοθεραπείας, Ledra Marriott, Αθήνα, 12-15/10/2006
  • Ι. Χήνου, «Χημική ανάλυση της πρόπολης και του βασιλικού πολτού. Αξιολόγηση της βιολογικής τους δραστικότητας», Άτυπη συνάντηση του HMPC υπό γερμανική προεδρία, Βόννη, Γερμανία, 28–30 Μαρτίου 2007
  • F. Dania, N. Bazelidze, Ι. Χήνου, Ε. Μέλλιου, Μ. Ράλλης, Γ. Παπαϊωάννου, «In vitro αντιδιαβητική δραστικότητα της ελληνικής πρόπολης και του βασιλικού πολτού» 7η Συνάντηση των AFERP, ASP, GA, PSE και SIF, Αθήνα, 3-8 Αυγούστου 2008
  • Β. Τομπολίδη, Κ. Γκραίκου, Ι. Χήνου, «Αναλυτική προσέγγιση για την ανίχνευση της ποιότητας σε δείγματα βασιλικού πολτού στην ελληνική αγορά», 7ο Διεθνές Συνέδριο Φυσικών Προϊόντων, Λούμπλιν, Πολωνία, 14-17 Ιουνίου 2010
  • Β. Τομπολίδη, Κ. Γκραίκου, Ι. Χήνου, «Ποιοτικός έλεγχος σε δείγματα βασιλικού πολτού στην ελληνική αγορά». 8ο Διεθνές Συνέδριο Φυσικών Προϊόντων, Λούμπλιν, Πολωνία, 17-20 Μαΐου 2012
  • J. Pyrzanowska, A. Piechal, K. Blecharz-Klin, E. Widy-Tyszkiewicz, K. Γκραίκου, Ι. Χήνου, «Επίδραση μακροχρόνιας χορήγησης ελληνικού βασιλικού πολτού στη χωρική μνήμη των ηλικιωμένων αρουραίων» 8η Συνάντηση των AFERP, ASP, GA, PSE και SIF, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ  28 Ιουλίου -2 Αυγούστου 2012
  • J. Pyrzanowska, A. Piechal, I. Joniec-Maciejak, K. Bleckarz-Klin, Ι. Χήνου, E Widy-Tyszkiewicz, «Η βραχυχρόνια χορήγηση ελληνικού βασιλικού πολτού μεταβάλλει τη μετάδοση σεροτονεργικών στον εγκέφαλο ηλικιωμένων αρουραίων»,  18ο Διεθνές Συνέδριο της Πολωνικής Φαρμακολογικής Εταιρείας, Κρακοβία, Μάιος 2013
  • J. Pyrzanowska, A. Piechal, K. Bleckarz-Klin, K. Jawna, Ι. Χήνου, E Widy-Tyszkiewicz, « Η βραχυχρόνια χορήγηση ελληνικού βασιλικού πολτού δεν επηρεάζει τη χωρική μνήμη των ηλικιωμένων αρουραίων», 18ο Διεθνές Συνέδριο της Πολωνικής Φαρμακολογικής Εταιρείας, Κρακοβία, Μάιος 2013

Δημοσιεύσεις για το Βασιλικό Πολτό

  • Σ. Καραμπoυρνιώτη (1999) «Ποιοτικός έλεγχος του βασιλικού πολτού με τη μέθοδο API-ZYM», Γεωτεχνικά Επιστημονικά Θέματα 10: Σειρά Ι, 280-284
  • Ε. Μέλλιου, I. Χήνου (2005) «Χημική ανάλυση και βιοδραστικότητα του βασιλικού πολτού από την Ελλάδα», Journal of Agricultural and Food chemistry53: 8987-8992
  • D. Vucevic, E. Melliou, S.Vasilijic, S. Gasic, P. Ivanovski, I. Χήνου, M. Colic, (2007) «Λιπαρά οξέα που απομονώθηκαν από τον βασιλικό πολτό ρυθμίζουν την ανοσολογική απόκριση μεσολάβησης δενδριτικών κυττάρων Fatty in vitro», International Immunopharmacology 7, 1211-1220
  • S. Gašić, D. Vucević, S. Vasilijić, M. Antunović, I. Χήνου, M. Čolić (2007) «Αξιολόγηση της ανοσοτροποποιητικής δραστικότητας των συστατικών του βασιλικού πολτού in vitro» Immunopharmacology and Immunotoxicology, 29 (3-4): 521-536
  •  Π. Μουτσάτσου, Z. Παπουτσή, E. Κάσση, N. Heldring, A.Τσιαπάρα, E. Μέλλου, Γ.Π. Χρούσος, I. Χήνου, A. Karshikoff, L. Nilsson, K. Dahlman-Wright (2010) «Τα λιπαρά οξέα που προέρχονται από τον βασιλικό πολτό είναι ρυθμιστές της λειτουργίας του οιστρογονικού υποδοχέα», PLOS  ONE , 5(12), 1-10
  • Dzopalic, D. Vucevic, S. Tomic, J. Djokic, I. Χήνου και M. Čolić (2011) «Το 3, 10-υδροξυδεκανοϊκό οξύ που απομονώνεται από τον βασιλικό πολτό διεγείρει την ικανότητα πόλωσης Th1 των ανθρώπινων δενδριτικών κυττάρων που προέρχονται από μονοκκύταρα» Food Chemistry  126 (3): 1211-1217
  • Ι. Χήνου, E. Μέλλιου, Στο βιβλίο «Studies in Natural Products Chemistry (Bioactive Natural Products)», Elsevier Science Publishers – Amsterdam Vol 40, ΣυγγραφέαςAtta-Ur-Rahman «Chemistry and Bioactivities of Royal Jelly», Ιανουάριος 2013
  • D. Mihajlovic, I. Rajkovic, I. Χήνου, M. Colic (2013) «Επίδραση των δοσοεξαρτώμενων ανασοτροποποιητικών του 10-υδροξυ-2-δεκενοϊκό οξέος στα ανθρώπινα δενδριτικά κύτταρα που προέρχονται από μονοκκύταρα» Journal of Funtional foods vol 5(2), σελ. 838 – 846
  • Mihajlovic, I. Rajkovic, Ι. Χήνου, Μ. Colic (2013) «Δοσοεξαρτώμενες ανοσοτροποποιητικές δράσεις του 10-υδροξυ-2-δεκενοϊκό οξέος στα ανθρώπινα δενδριτικά κύτταρα προερχόμενα από μονοκύτταρα», Journal of Funtional foods vol 5(2), σελ. 838 – 846
  • Mihajlovic, D. Vucevic, I. Χήνου, M. Colic (2014) «Τα λιπαρά οξέα του βασιλικού πολτού ρυθμίζουν τον πολλαπλασιασμό και την παραγωγή κυτοκίνης από τα ανθρώπινα μονοπύρηνα κύτταρα του περιφερικού αίματος», European Food Research and Technology 238 (5), σελ. 881-887
  • J. Pyrzanowska, A. Piechal,  K. Blecharz-Klin,  I. Joniec-Maciejak, I. Χήνου και E. Widy-Tyszkiewicz (8 Αυγούστου 2014) «Επίδραση της μακροχρόνιας χορήγησης ελληνικού βασιλικού πολτού στην ικανότητα μάθησης και τη χωρική μνήμη, καθώς και  στη συγκέντρωση των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου σε ηλικιωμένους αρσενικούς αρουραίους wistar», τόμος 155, Τεύχος 1, σελ. 343-351

 

ΕΛΛΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more info

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close